Blog – Werkt een ERP-systeem voor projectmatig werkende productiebedrijven?

Was het maar eenvoudig

Misschien denkt u na het lezen van deze blog dat wij de ERP-wereld iets te simpel uitleggen. Dat is ook zo.  Maar dat doen we om in weinig woorden toch wat duidelijk te maken.

Hoe de meeste ERP-systemen werken

Veel ERP-systemen gaan uit van het principe van grotendeels vooraf bekende artikelen, stuklijsten en bewerkingen. Geen probleem voor bedrijven waar de meeste producten repeterend, als dan niet in series worden geproduceerd. Ook geen probleem als producten een combinatie zijn van eerder gebruikte halffabricaten of inkoopdelen. Maar vrijwel onbruikbaar voor echt projectmatig werkende bedrijven. Veel ERP-systemen zijn later uitgebreid met projectfunctionaliteit. Dat maakt ze beter bruikbaar maar vaak erg omslachtig en te zwaar voor projectgestuurde bedrijven. Resulterend in langdurige en kostbare implementaties. Vaak met maatwerk, vooral op het gebied van calculatie.

Hoe projectmatig werkende bedrijven werken

Projectmatig dus! Ieder project is uniek en wordt volledig opnieuw gecalculeerd. Wel zijn soms vuistregels toe te passen die helpen de juiste hoeveelheden materiaal of uren te berekenen. De materiaalbehoefte wordt niet uit stuklijsten maar meestal uit tekeningen gehaald. De materialen worden grotendeels per project ingekocht. Hergebruik van bestaande stuklijsten en bewerkingsplannen is dus ongebruikelijk. Integratie met CAD juist wel. De voorraadfunctie is relatief beperkt, meestal is het bijhouden van een grijpvoorraad van een beperkt aantal relatief goedkope artikelen voldoende. Projectplanning is vooral gebaseerd op uren. Urenregistratie is daarom essentieel. Documentmanagement per project is noodzaak.

ERP voor projectmatig werken

Gelukkig zijn er ERP-systemen die vanaf de grond zijn gebouwd voor puur projectmatig werkende bedrijven. Heel veel functies die andere ERP-systemen hebben ontbreken. Maar de aardigheid is dat ze voor projectmatig werkende bedrijven vaak niet nodig zijn. Zo blijft de software relatief eenvoudig. En daarmee ook snel implementeerbaar. Profity ERP is zo’n pakket.

Voor wie is Profity ERP bedoeld?

Profity ERP is ooit ontwikkeld voor staalconstructiebedrijven. Intussen werkt een breed scala aan projectmatig werkende productiebedrijven ermee. Dus als u een projectgestuurde onderneming bent dan maken we graag een keer kennis! U kunt hier contact met ons opnemen.